mielona kawa arabica

Zwykło się sądzić, że jeżeli korzystna kwa to bez jakiegokolwiek ale arabica, lecz ile jest prawdy w tym, że ten gatunek jest kosztowny oraz dominujący na świecie? Dlaczego tak wybitnie skłaniamy się w kierunku kawy typu arabica?

kawa 100 arabica mielona
Czym jest arabica?
Kawa arabska inaczej Coffea arabica to gatunek roślin z rodziny marzanowatych, zwany również kawowym drzewem. Historycznie forma ta pochodzi z Abisynii, Mozambiku oraz częściowo z obszaru Wielkich Jezior afrykańskich. Ten gatunek w zależności od miejsca, w jakim dojrzewa, ma kompletnie różne potrzeby i może to znacząco wpływać na smak ostatecznego towary, innymi słowy kawy. Mimo iż do rodziny kawowowców kwalifikuje się dziesiątki tropikalnych roślin, to produkcja kawy opiera się praktycznie na dwóch gatunkach:
•    Arabica
•    Robusta
Niby na główny rzut oka ich ziarna i krzewy są niezwykle analogiczne, to niemniej jednak się różnią.
Arabica Jemen
Drzewka Arabica mają od 3 do 5 metrów wysokości, ich łodyga jest prosta i równa, a gałązki długie i cienkie.

Arabica w uprawie i wzroście najodpowiedniej czuje się w ciepłym klimacie strefy tropikalnej, jaka rozciąga się wzdłuż równika. Ten gatunek uprawiany jest z reguły poza Afryką w strefie międzyzwrotnikowej Ameryki Południowej, na Cejlonie, Jawie i Sumatrze. Roślina kwitnie prawie przez cały rok i lubi ciepło, dlatego z najogromniejszym powodzeniem uprawia się ją na obszarach górzystych między wielkością 800 a 2000 metrów nad poziomem morza. Co istotne w procesie uprawy ten gatunek kawy jest niezwykle odporny na warunki pogodowe, adoruje ciepło, lecz w odniesieniu do kalendarza wzrostu oraz produkcji pojedynczych ziaren nie jest to tropikalne ciepło. W procesie jej wzrostu starczą całkowicie amplitudy w granicach 15-24 stopni Celsjusza.
Z jakiej przyczyny Arabica jest najważniejsza?
Gatunek określany mianem Arabica jest de facto słabszy niż Robusta, bo zawiera od 1 do 1.5% kofeiny. Arabica to kawa łagodna oraz aromatyczna. Jednakże co istotne dla jej handlowej wartości, ogromnie łatwo ją scalać z aromatami, skutkiem tego czasami wzbogacona posmakiem czekoladowym lub korzennym. Zanim kupimy kawę typu arabica należałoby przeczytać dokładnie skład produktu, może się bowiem okazać, że arabica w wybranej przez nas kawie jest jedynie bonusem.