Polska kuchnia ma ładne tradycje i do dziś w regionach spożywa się tradycyjne, regionalne potrawy. Na Kaszubach są to między innymi śledzie po kaszubsku. Ażeby je przyrządzić wypada wymoczone filety śledzi pokroić w kawałki. Rozgrzać olej oraz zeszklić cebulę. Dodać cukier oraz sekundę smażyć. Wlać ocet, dołożyć liście laurowe, ziele ang ., koncentrat pomidorowy. Wymieszać i dusić parę minut. Zdjąć z ognia i dołączyć ziarenka gorczycy. Wystudzić. Kłaść kawałki filetów i przekładać sosem. Śledzie po kaszubsku najprzyzwoiciej smakują na drugi dzień, kiedy poprawnie się zmarnują oraz przejdą smakiem marynat. Do przysmaków kaszubskich należy także węgorz wędzony. Jest potrawą przyrządzaną na Kaszubach, a metoda wędzenia przekazywana jest z pokolenia na pokolenie. Węgorze pochodzą z jezior Raduńskich i poławiane są od wieków. Drewno użytkowane do wędzenia nadaje rybie specjalistyczny smak.
zobacz o restauracji
Kaszuby są bardzo bogate w ryby, dlatego kuchnia ta tak w szeregu przypadków je używa. Na rozmaite sposoby, niejednokrotnie ryby po kaszubsku podawane są taki sposób tym w tym rejonie Polski. Polska kuchnia bogata jest w rozmaite, apetyczne zupy. Już w polskiej historii polewki, gęste pożywne zupy spożywano na śniadanie (w formie mącznych zacierek na mleku), obiady i kolacje. Gospodynie korzystały ze wszystkiego co zebrały w sadzie. Jesienią oraz zimą gotowały zupy na bazie suchych owoców i grzybów. W dzisiejszych czasach w większości wypadków zupy jada się do obiadu. Do najpopularniejszych należy na pewno rosół z kury, z którego sporządzić można inne zupy takie jak na przykład zupę pomidorową. Do legendarnych polskich zup należy również krupki.